пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

 Урок 1-2 Світ емоцій

Емоції реакції людей і тварин на впливи внутрішніх та зовніш­ніх подразників, що мають яскраво виражене суб'єктивне забар­влення. У процесі філогенетичного розвитку емоції стали для людини, по суті, першою «мовою», якою вона почала користува­тись у спілкуванні з собі подібними. Емоції є одним із головних механізмів регуляції психічної діяльності й поведінки суб'єкта, спрямованих на задоволення актуальних потреб. Зви­чайно при задоволенні потреб людина зазнає позитивні емоції і, навпаки, у разі неможливості отримати бажане – негативні.

При вивченні функціональної асиметрії головного мозку було встановлено, що ліва півкуля значною мірою пов'язана з виникненням і підтримуванням позитивних емоцій, а права – негативних.

Емоції поділяють на прості і складні. Прості емоції – викликаються безпосередньо дією на організм тих чи інших об’єктів, пов’язаних із задоволенням чи незадоволенням його первинних потреб. Вони виникають  у зв’язку з відчуттям їх властивостей. Останні (кольори, смаки, запахи тощо) бувають нам приємні чи неприємні, можуть викликати задоволення чи незадоволення.

Складні емоції. У процесі життя і діяльності людини елементарні її переживання перетворюються на складні емоції, пов’язані з розумінням їхніх об’єктів, усвідомленням їхнього життєвого значення. До складних емоцій належать радість, смуток, страх, гнів, сором тощо.

1 коментар:

  1. Пізнавально. Я читала про те, що тільки 1% людей здатні повністю приховувати емоції від інших

    ВідповістиВидалити