середу, 22 лютого 2017 р.

У ПОЛОНІ ТЮТЮНОВОГО ДИМУ


Сучасна молодь вступає в життя не тільки в період бурхливого розвитку науки й техніки, а й у період негативного впливу ряду чинників, перше місце серед яких посідає куріння, шкідлива дія, якого відчувається не відразу, а поступово. Куріння та його вплив на організм стали сьогодні соціальною і медичною проблемою.


Головна мішень для тютюнового диму – верхні дихальні шляхи та легені. Подразнення слизових оболонок починається вже в ротовій порожнині. При курінні крізь шар тютюну всмоктується повітря, яке посилює горіння. При цьому тютюновий дим руйнує емаль зубів, призводить до запалення слинних залоз - це супроводжується підвищеним слиновиділенням. Слизові оболонки гортані, трахеї, бронхів також подразнюються тютюновим димом, що створює умови для розвитку хронічних бронхітів, пневмоній.




У цигарці дуже багато канцерогенних речовин, які спричинюють онкологічні захворювання. Курці з дуже великою ймовірністю можуть захворіти на рак ротової порожнини, гортані або легень.

Дуже шкідливо тютюнопаління позначається і на зовнішності людини. Навіть у молодому віці при невеликому досвіді куріння проявляються характерні ознаки курця – пожовтіння зубів і нігтів, нездоровий колір шкіри, розширені судини на обличчі.

Тютюнопаління є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Викурювання навіть однієї цигарки призводить до прискорення серцевого ритму, підвищення артеріального тиску. Результат куріння – порушення функціонування серцевих м’язів, що може призвести до інфаркту міокарда. Нервова система, кров, органи травлення також страждають при попаданні в організм продуктів горіння тютюну. Куріння провокує розвиток виразки шлунку, ускладнює інші захворювання.

Компоненти тютюнового диму руйнують вітаміни в організмі людини, послаблюють його імунну систему, внаслідок чого у курців часто спостерігаються прояви алергії.

Як і всі наркотичні речовини, нікотин – головна складова тютюнового диму, потрапляючи в організм, змінює його діяльність таким чином, що людина починає відчувати більшу чи меншу, усвідомлювану чи ні, потребу в ньому – розвивається залежність. 

З огляду на дану проблему, молоді люди, які бажають позбутися цієї звички, мають пам'ятати, що в палінні велику роль відіграє не стільки звичка до наркотику, скільки звичка до самого процесу куріння. Головне - розірвати той умовний рефлекс, який виник у зв'язку з палінням. Кидати куріння краще одразу. В перші дні відвикання може знизитись працездатність, погіршиться настрій. Іноді спостерігається поганий сон, може з'явитися головний біль, болі в шлунку, пронос, сухість у роті. Курець позбувся звичного наркотику і цим викликаний його поганий стан. Проте ніякими розладами здоров'я для того, хто кинув курити, цей стан не загрожує. Самопочуття з кожним днем поліпшується, і здебільшого потяг до тютюну повністю припиняється протягом першого місяця. Звичайно, потрібні певна витримка і певна сила волі. Проте той, хто через це пройшов - відчуває більш глибоке, "просторе" дихання, по новому сприймає смакові якості їжі, позбавляється від кашлю та неприємного запаху з рота, перестає бути рабом шкідливої звички. Після недовгого періоду відвикання від тютюну, виникає стійка байдужість до нього. Відмова від куріння є умовою збереження тривалої працездатності, а часто і самого життя.

Позитивні результати вже є: за останні роки 4 мільйони дорослих громадян України успішно кинули палити, довівши своїм прикладом, що це - абсолютно можливо.

Задумайтесь над цим і Ви - “Куріння чи здоров’я – вибирає кожний!”

Джерело інформації:http://elenafemida.blogspot.com/2015/08/blog-post.html#more
                                                                                                            


Немає коментарів:

Дописати коментар