середу, 8 лютого 2017 р.

Особливості ЗНО – 2017

лютого 6, 2017
В 2017 році абітурієнти проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання з 12 навчальних предметів: української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської та французької мов. Кожен зареєстрований учасник матиме право виконати сертифікаційні роботи не більше ніж із чотирьох навчальних предметів.
Ураховано пропозиції освітян щодо розмежування в часі закінчення навчального року та проведення зовнішнього незалежного оцінювання – у 2017 році тестування розпочнеться 23 травня і триватиме до 15 липня.
Особливістю ЗНО -2017 є те, що результати зовнішнього незалежного оцінювання із трьох навчальних предметів зараховуватимуться як оцінки за державну підсумкову атестацію за освітній рівень повної загальної середньої освіти для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2017 року. Перший обов’язковий предмет для всіх учасників – українська мова. Другим обов’язковим предметом учасник може обрати або математику, або історію України. Третій предмет – із запропонованого переліку предметів, з яких буде проводитися тестування 2017 року (математика, історія України, іспанська, французька, німецька, російська, англійська мови, біологія, географія, фізика, хімія). Для зарахування оцінок державної підсумкової атестації можна обрати й математику, й історію України. Вибір предметів залежить від самого учасника та його планів щодо подальшого навчання.
У 2017 року для участі у конкурсному відборі на вступ до  вищого навчального закладу будуть дійсні результати ЗНО 2016 та 2017 років.
Відповідно до наказу  Міністерства освіти і науки України  від 31.08.2016 № 1055 «Про затвердження Календарного плану підготовки та проведення в 2017 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти», основна сесія ЗНО відбудеться:
23 травня – українська мова і література;
25 травня  -  іспанська мова;
25 травня  -  французька мова;
25 травня  -  німецька мова;
29 травня – англійська мова;
31 травня – математика;
02 червня  – історія України;
06 червня  – російська мова;
08 червня  – біологія;
12 червня  – географія;
14 червня  – фізика;
16 червня  – хімія
Результати зовнішнього незалежного оцінювання будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників зовнішнього незалежного оцінювання:
до 15 червня 2017 року – українська мова і література, іноземні мови, математика;
до 19 червня 2017 року – історія України, біологія, російська мова;
до 23 червня 2017 року – географія, фізика, хімія.
З 3 липня по 12 липня 2017 (за окремим графіком) буде проведена додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання.
Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні розпочнеться з 10:00 6 лютого  й  триватиме  до 17 березня 2017 року. Унесення за вимогою учасника зовнішнього незалежного  оцінювання змін до реєстраційних даних – з 6 лютого  до 31 березня 2017 року.
Зареєструватися можна за допомогою сервісу «Зареєструватися», розміщеному на офіційному сайті Українського центру (testportal.gov.ua). Охочі взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні зможуть сформувати та роздрукувати реєстраційну картку, що є одним з обов’язкових документів для здійснення реєстрації. Це можна зробити самостійно або звернутися до пункту реєстрації. Перелік пунктів реєстрації буде розміщено на сайті Українського центру. Для випускників поточного року пункти реєстрації створено за місцем їх навчання.
Випускники поточного року, заповнюючи реєстраційну картку, мають вказати назви навчальних предметів, із яких їм буде зараховано результати ЗНО як оцінки за державну підсумкову атестацію (ДПА).
Після створення реєстраційної картки майбутній учасник ЗНО має сформувати комплект реєстраційних документів, який випускники поточного року подають до закладу, в якому навчаються, а випускники минулих років та учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають (бажано рекомендованим листом) на адресу регіонального центру.
Перелік документів, необхідних для реєстрації:
копія паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). У разі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ: копію свідоцтва про народження (для осіб, яким станом на 01 вересня 2016 року не виповнилося 16 років, та осіб, які не мали можливості отримати паспорт громадянина України у зв’язку з тим, що проживають на тимчасово окупованій території (Автономна Республіка Крим, м. Севастополь);  копія паспортного або іншого документа, що посвідчує особу (для іноземців та осіб без громадянства); копія довідки про звернення за захистом в Україні (для особи, яка звернулася за захистом в Україні);
дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);
сформовану реєстраційну картку.
У разі необхідності також підготуйте:
  • медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання за формою первинної облікової документації № 086-3/о;
  • копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
  • копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
  • заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання з певного(их) предмета(ів) під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, та документ, що підтверджує цю причину.
Особа, яка успішно пройшла реєстрацію, отримає від регіонального центру сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, інформаційний бюлетень та реєстраційне повідомлення учасника ЗНО. Ці документи будуть надіслані випускникам поточного року до закладу, в якому вони навчаються. Випускникам минулих років та учням (слухачам, студентам) професійно-технічних, вищих навчальних закладів – за адресою, вказаною під час реєстрації.
24 січня 2017 року набув чинності спільний наказ МОН та МОЗ «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність», яким затверджено Перелік захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, Перелік особливих умов, що створюються для таких осіб тощо.
Особи, які потребують створення особливих (спеціальних) умов для проходження тестування, реєструючись для участі в ЗНО, мають вказати це під час заповнення реєстраційної картки, зазначити номер форми 086-3/о і дату її видачі органом або закладом охорони здоров’я. Форму 086-3/о слід подати разом з іншими реєстраційними документами. Зокрема, цього року під час додаткової сесії особи з порушеннями зору отримають можливість виконувати завдання сертифікаційної роботи у зошитах, текст яких надруковано збільшеним шрифтом, особам з порушеннями слуху буде надано додатковий час для виконання сертифікаційної роботи (до 30 хв залежно від предмета).
З 2019 року процедури ЗНО будуть адаптовані для осіб з порушеннями зору, які використовували в процесі навчання шрифт Брайля.
Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та не мали змоги зареєструватися в основний період, можуть з 3 до 20 травня 2017 року зареєструватися для участі в додатковій сесії.

Немає коментарів:

Дописати коментар