вівторок, 1 вересня 2020 р.

Як допомогти дитині адаптуватися після канікул: поради психолога

 Декілька порад батькам, діти яких звикають до шкільного процесу.

Інколи початок навчального року для дітей стає справжнім стресом. Адже налаштуватися на навчання після тривалого відпочинку школярам вдається важче, ніж повернутися до роботи після відпустки дорослим. За словами практикуючого психолога Ірини Коржук, процес адаптації до шкільного процесу після літніх канікул у дітей триває до двох місяців. За цей час вони звикають до учнівського колективу, до своїх ровесників і призвичаюються до колективу педагогів.

«Звісно, дітей потрібно готувати до школи ще перед навчальним роком, підлаштувавши напередодні їх розпорядок дня. Лягати спати дітлахам потрібно до десятої години, щоб вони призвичаїлися ставати вранці і без поспіху збиратися, - розповідає психолог. – Таким чином перехід на новий режим був би максимально комфортним. Портфелики збирають звечора, щоб вранці на це час не витрачати».

Робити навантаження дітям потрібно поступово. Як зазначила Ірина Василівна, перший місяць батькам не варто поспішати з гуртками та факультативами. Крім того, потрібно врахувати, що там у них теж буде свій процес адаптації. Батьки мають розставити пріоритети. Дитина ніколи не зможе виконати якісно домашнє завдання за 20 хвилин. Тому батькам варто бути готовими до накладок: підлаштувати режими факультативів так, щоб залишалась перерва на відпочинок.

«Батькам треба бути уважними до дитини. Дуже важливо забезпечити повноцінне харчування. З собою діти мають обов’язково мати водичку і щось перекусити корисне. Мають бути прогулянки на чистому повітрі, - додає вона. - Якщо у дитини з’явилися нові звички: дитина гризе олівець, гризе нігті, колупання в носі – це психологічний захист. Так дитинка ніби повертається подумки додому. Це своєрідна захисна реакція організму, але на неї батькам потрібно звертати увагу. Щоб зняти напругу, комусь допомагає ранкова зарядка або заняття в басейні після уроків».

Найбільший контроль має бути за школярами-початківцями. Для них найважливіше – режим дня, здорове харчування, спокій і прогулянки. «Першачків треба вчити себе контролювати. Батькам потрібно тримати тісний зв'язок з вчителькою. Якщо якісь труднощі виникають, не соромитись запитувати у педагога. Але це треба робити без присутності школяра, адже дитина себе некомфортно при цьому почуватиме», - говорить Ірина Коржук.

Перехід від початкової ланки до середньої також інколи викликає стрес. З’являється більша кількість викладачів, новий колектив. «Стрес може бути каталізатором хвороб. Навіть після гарного відпочинку влітку, діти починають хворіти, відбувається порушення сну. Це захисна реакція організму. Тому батькам не потрібно ухилятися від бесід зі своїми дітьми, - радить психолог. - Треба дотримуватися «правила трьох хвилин». Коли дитина щойно прийшла додому, в жодному випадку не запитувати, що там в школі. Протягом трьох хвилин просто пригорнути, заспокоїти малечу. Потім вже говорити з дитиною. Хоча, на жаль, бесіди батьки часто ігнорують. А брак спілкування накопичується і дітям стає важко. Завжди запитуйте, як пройшов день, що цікавого дитина дізналася, а щоби ще хотіла дізнатися. Кожен крок для них - це новий досвід. Ні в якому разі не можна говорити: ось я була відмінницею, а ти? Важливіше розповісти, яким чином це вдалося, які труднощі довелося подолати. Проявіть терпіння, щоб дитина не втратила віру в себе».

Немає коментарів:

Дописати коментар