пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

 

Як помилки допомагають нам у навчанні

Помилки є природною та невіддільною частиною процесу навчання. І для дошкільнят, які щойно вчаться ходити, говорити чи зав’язувати шнурки, вони є зовсім не страшними.

Натомість із дорослішанням, особливо з початком навчання в школі, діти дізнаються, що помилки не завжди сприймаються позитивно – за них можуть карати. 

Зрештою вже в університеті під час здобуття вищої освіти велика кількість молоді ототожнює помилки з невдачами, остерігається їх та боїться пробувати щось нове, аби не помилитися. 

Однак чи насправді помилки такі страшні й за них дійсно варто карати? Чи можуть вони бути корисними й краще заохочувати нашу здатність робити висновки та вдосконалюватися?

Шукаємо відповіді на ці питання далі в статті.

Як помилки допомагають нам навчатися

Помилки неминучі в будь-якому процесі навчання. Ніхто не ідеальний і ніхто не може знати всього, тож усі ми припускаємося помилок, неправильно розуміємо поняття, забуваємо факти, хибно тлумачимо дані або робимо неправильні висновки. Однак усе це може бути цінною можливістю для навчання та зростання.


До прикладу, помилки можуть показати прогалини в наших знаннях і розумінні. Коли ми помиляємось, то усвідомлюємо те, чого не знаємо або що потребуємо уточнити. Це може спонукати шукати додаткову інформацію, переглядати нотатки, ставити запитання або звертатися до інших джерел, що в довгостроковій перспективі сприяє кращому засвоєнню інформації.

Ба більше, помилки можуть поставити під сумнів наші припущення чи переконання. Помиляючись, ми розуміємо, що наші попередні ідеї або думки, можливо, варто переглянути. Це може допомогти розглянути альтернативи або оновити знання.

Окрім того, помилки покращують запам'ятовування. Під час одного з досліджень 32 молодих людей попросили запам'ятати пари слів шляхом механічного запам’ятовування та методом проб і помилок. В умовах механічного запам'ятовування вони просто вчили й пригадували слова, які їм показували. У режимі ж проб і помилок молоді спершу показували одне слово і просили вгадати, яким може бути наступне. Потім дослідники відповідали, чи була здогадка близькою до правильної, чи зовсім не відповідала дійсності.

Після 10-хвилинної перерви учасників просили пригадати свої пари слів. За умов механічного запам'ятовування вони могли згадати 54% слів. Водночас за допомогою способу проб і помилок показники були вищими – 65% пар слів могли пригадати ті, хто зовсім не вгадав відповідь, і 79% ті, хто був близьким до правди.

Разом з тим помилки можуть стимулювати цікавість і креативність, а ще покращити навички розв'язування проблем і критичного мислення. У випадку з помилками ми стикаємося з проблемою або труднощами, які потрібно подолати. Це розвиває здатність аналізувати, визначати причиново-наслідкові зв'язки, оцінювати різні варіанти та ухвалювати відповідні рішення, іноді доволі креативні.

Наостанок помилки можуть сприяти розвитку стійкості та впевненості. Стикаючись з помилками, природно відчувати розчарування, але це може зміцнити характер, навчити долати труднощі й наполегливо продовжувати докладати зусилля.

Як допомогти дітям помилятися з користю

Як бачимо, помилки дійсно можуть бути важливими в навчанні, але за однієї умови – їх усвідомлюють та з ними працюють.

Щоб допомогти учням помилятися з користю, можна спробувати інтегрувати  в навчальний процес деякі корисні елементи.

  • Визнання помилок та аналіз

Якщо ви помічаєте, що учні роблять помилки, варто допомогти їм це усвідомити. За це не слід сварити, краще спокійно вказати на те, що, до прикладу, у завданні щось не сходиться. 

Далі ж можна спробувати разом із класом чи окремим учнем проаналізувати помилку. Поміркуйте про те, чому вона виникла, як її можна виправити, яку інформацію для цього потрібно знайти чи повторити.

  • Робота над помилками

Застосування на практиці нових знань і корекція помилок – це, певно, найважливіше в цьому процесі. 

Допомагайте учням засвоювати уроки з їхніх помилок та використовувати помилки для вдосконалення знань і навичок за допомогою нових вправ за завдань. 

Ефективними питаннями до обговорення можуть бути такі: «Чого я навчився на своїй помилці?»; «Що я можу зробити по-іншому наступного разу?»; «Як я можу уникнути повторення тієї ж помилки?»; «Які ресурси я можу використати, щоб допомогти собі?».

  • Навчання інших через помилки

Навчання інших того, що вдалося засвоїти завдяки помилкам, може зробити процес навчання більш мотивуючим. 

Запропонуйте учням поділитися своїми помилками та стратегіями їх уникнення, щоб інші повчилися в них. Це допоможе знизити напруження довкола помилок, адже стане зрозуміло, що їх роблять усі, та дасть можливість повторити потрібний матеріал. 

  • Відзначення прогресу

Розуміння прогресу та змін підвищує мотивацію учнів до навчання та може зменшити тривогу щодо помилок. Продемонструйте учням, де вони помилялися на початку вивчення теми, і що для них тепер стало зрозумілим і простим. 

Також можна запропонувати знайти в завданнях їхні ж помилки, які вони зробили раніше. Це дасть змогу дітям побачити, чого вони вже навчилися, повторити матеріал і продемонструвати, що помилятися нормально й навіть корисно.

  • Акцент на процесі, а не на ідеальному результаті

Звичайно, результати в навчанні важливі, однак його процес важить не менше. 

Звертайте увагу учнів на те, що їм не потрібно ідеально виконувати завдання з першого разу, що вони мають можливість помилятися та виправляти свої хиби, адже вони лише вчаться. Допоможіть їм усвідомити, що помилки не роблять їх невдахами, а лише вказують на те, чому потрібно приділити більше зусиль.

Підготувала Олеся Філоненко за матеріалами Edutopia та Indeed.

Джерело інформації: https://osvita.ua/news/lifelonglearn/92692/

Немає коментарів:

Дописати коментар