пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

 

Як помилки допомагають нам у навчанні

Помилки є природною та невіддільною частиною процесу навчання. І для дошкільнят, які щойно вчаться ходити, говорити чи зав’язувати шнурки, вони є зовсім не страшними.

Натомість із дорослішанням, особливо з початком навчання в школі, діти дізнаються, що помилки не завжди сприймаються позитивно – за них можуть карати. 

Зрештою вже в університеті під час здобуття вищої освіти велика кількість молоді ототожнює помилки з невдачами, остерігається їх та боїться пробувати щось нове, аби не помилитися. 

Однак чи насправді помилки такі страшні й за них дійсно варто карати? Чи можуть вони бути корисними й краще заохочувати нашу здатність робити висновки та вдосконалюватися?

Шукаємо відповіді на ці питання далі в статті.

Як помилки допомагають нам навчатися

Помилки неминучі в будь-якому процесі навчання. Ніхто не ідеальний і ніхто не може знати всього, тож усі ми припускаємося помилок, неправильно розуміємо поняття, забуваємо факти, хибно тлумачимо дані або робимо неправильні висновки. Однак усе це може бути цінною можливістю для навчання та зростання.


До прикладу, помилки можуть показати прогалини в наших знаннях і розумінні. Коли ми помиляємось, то усвідомлюємо те, чого не знаємо або що потребуємо уточнити. Це може спонукати шукати додаткову інформацію, переглядати нотатки, ставити запитання або звертатися до інших джерел, що в довгостроковій перспективі сприяє кращому засвоєнню інформації.

Ба більше, помилки можуть поставити під сумнів наші припущення чи переконання. Помиляючись, ми розуміємо, що наші попередні ідеї або думки, можливо, варто переглянути. Це може допомогти розглянути альтернативи або оновити знання.