понеділок, 24 жовтня 2022 р.

 

Як знизити рівень тривоги у дітей під час повітряних атак

Впродовж останніх двох тижнів на всій території України збільшилась кількість масових ракетних ударів. Навіть мешканці тилових районів країни відчули небезпеку та страх.

Дитяча психіка особливо вразлива до небезпечних зовнішніх чинників, що підвищують занепокоєння, тривожність, появу стресу та страху. В той самий час діти добре відчувають зміни в поведінці дорослих, яким важливо навчитися правильно транслювати свої емоції, аби навіть в складних ситуаціях сприяти збереженню нормального психоемоційного стану дитини. Як дорослим знизити рівень тривоги у дітей під час обстрілів розповідають практикуючи психологи ні Ольга Шабловська та Анна Воробей на порталі «НУШ».

Експерти наголошують, що під час небезпеки дорослим першочергово слід подбати про фізичну безпеку як самих себе, так і своїх дітей. Чітко скажіть дитині, що зараз тимчасово небезпечно і вам необхідно піти в безпечне місце. Коли всі перебувають в небезпеці, слід подбати вже й про емоційний стан. В той самий час дорослим важливо відчувати та керувати власними емоціями, оскільки діти першочергово реагують саме на реакцію батьків. Якщо дорослі в паніці, то й дитина буде переймати їхню реакцію.

Якщо дорослому складно впоратися з власними негативними емоціями, слід відійти в окреме приміщення, поплакати, похвилюватися та намагатися заспокоїтися.

Діти по-різному реагують на небезпеку. Одні можуть плакати, інші, навпаки почати істерично сміятися. Хтось впадає у ступор, а в іншого підвищується активність. Існує декілька тілесних проявів, що допоможуть батькам визначити, що дитина тривожиться:

  • поблідніння;
  • сильне потовиділення;
  • пришвидшене серцебиття;
  • тремтіння рук та ніг;
  • переривчасте дихання

Якщо дорослі помітили ознаки тривожності, дитину слід обійняти та сказати, що ми в небезпеці. Також варто пояснити, що такі тілесні прояви – це нормальна реакція організму на стресову подію, яка скоро мине. 

Якщо у дитини сталася істерика, одразу варто встановити зоровий контакт, сісти поруч, обійняти, почати дихати в одному темпі, потім спокійно пояснити, що сталося та як ви будете діяти надалі.

Психологині наголошують, що під час підвищення тривожності не можна заперечувати емоції дитини, а навпаки прийняти їх, розділити разом з дитиною, а лише потім заспокоїти.

Чи треба пояснювати дитині, що сталося? Так, але  говорити з дитиною слід в залежності від її віку. Малеча краще розуміє інформацію через гру. На будь-яке питання відповідати слід спокійно, надаючи стільки інформації, скільки готова взяти дитина. Говорячи про фактичні події, не варто вдаватися в подробиці, перезавантажуючи деталями, які можуть більш емоційно її травмувати.

Для стабілізації емоційного стану використовуйте руханки для тіла: наприклад, простукайте його. Починаємо простукувати тіло зверху вниз: спочатку руки, потім тулуб, грудну клітку, живіт, ноги, а потім попросіть когось, хто поруч, простукати спину.

Ще одна дієва вправа для заспокоєння називається “Метелик”. Складаємо руки, захоплюємо один великий палець за інший, щоби вийшов метелик. Потім кладемо руки на груди і “крильцями” у вигляді кінчиків пальців починаємо простукувати грудну клітку плавними похлопувальними рухами.

Джерело інформації: https://op.ua/news/lifehack/yak-zniziti-riven-trivogi-u-ditey-pid-chas-povitryanih-atak

Немає коментарів:

Дописати коментар