суботу, 2 грудня 2017 р.

16 днів проти насильства

В Україні та у світі триває акція "16 днів проти насильства"
Щорічно з 1999 року з 25 листопада по 10 грудня Україна підтримує акцію “16 днів проти насильства”.
Мета - привернення уваги до проблеми насильства по відношенню до жінок і дівчат, в тому числі насильства у сім'ї та формування нетерпимості до насильства.
Акція ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей.
Насильство в сім'ї – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права, і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.
Якщо Ви зазнали фізичного, економічного, психологічного або сексуального насильства у сім'ї чи стали свідком такого явища чи існує загроза факту вчинення насильства:
- зверніться до національної поліції за номером телефона 102 або зверніться до місцевого управління у справах сім'ї та молоді, центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей;

- зателефонуйте на Національну "гарячу лінію" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації за телефоном 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних), або 116 123 (безкоштовно з мобільних) або
- зателефонуйте на Національну дитячу “гарячу лінію” за телефоном: 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних), або 116 111 (безкоштовно з мобільних),
- зверніться до психолога, юриста за консультацію та рекомендаціями, докладайте зусиль, щоб навчити агресора іншому ефективному способу спілкування з близькими людьми.
Правові і організаційні основи попередження насильства в сім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї визначає Закон України "Про попередження насильства в сім'ї".
Телефонуючи на Національні "гарячі лінії" Ви можете отримати:
- інформаційні консультації (інформацію про організації та установи, до яких потрібно звернутися у конкретній ситуації, перелік документів, які необхідно підготувати для звернення а також інформацію щодо громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства);
- психологічні консультації (поради та підтримка психолога анонімно у телефонному режимі);
- правову допомогу (консультації та рекомендації юристів щодо кожної ситуації, поради стосовно складання необхідних документів, тощо).
З інформацією стосовно власних дій, правилами безпеки у разі загрози фізичного, економічного, сексуального або психологичного насильства можна ознайомитись на сторінці Проекту, спрямованого на забезпечення потреб жінок та дівчат-підлітків, які постраждали від ґендерно-обумовленого насильства "Розірви коло" за посиланням http://rozirvykolo.org/ та на сайті Громадської організації "Ла Страда – Україна" за посиланням: http://www.la-strada.org.ua/ucp_mod_information_showcategory_3.html.
Радимо Молодим людям ознайомитися з публікацією Фонду народонаселення ООН в України для власного захисту "Що варто знати юнацтву в непростий час"
Інформуємо також, що уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики з питань попередження насильства в сім’ї, є Міністерство соціальної політики України".
Джерело інформації: http://dsmsu.gov.ua/index/ua/material/34627

Немає коментарів:

Дописати коментар