вівторок, 5 лютого 2019 р.

Як допомогти дитині безпечно користуватись Інтернетом: ідеї для батьків

        Долучайтесь до Дня безпечного Інтернету в Україні у Фейсбуці та Твіттері  З питаннями чи пропозиціями звертайтесь до Національного комітету Дня безпечного Інтернету в Україні  за адресою: ukraine.sid@gmail.com
        Безперечно, сьогодні, в цифрову епоху, бути батьками складніше, ніж будь-коли раніше. Це пов’язано з тим, що ми, батьки, не маємо такого досвіду користування Інтернетом та цифровими пристроями, як наші діти. Ми ще з того покоління, коли листи писали на папері, а не у всіляких месенджерах, шукали інформацію в друкованих енциклопедіях, а не кричали у відповідь: «Зараз загуглю!». Сьогодні Інтернет надає нам та нашим дітям величезні можливості для розвитку та вдосконалення, спілкування та освіти. І наше завдання, як батьків, зробити використання цього ресурсу якомога безпечнішим та кориснішим для наших дітей. Саме тому ми пропонуємо декілька ідей, які допоможуть організувати безпечне використання Інтернету у Вашій родині.
ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ  Домовтесь про правила використання цифрових пристроїв у Вашій родині. Наприклад, не пізніше ніж за годину перед сном, вимикати всі цифрові пристрої. Це корисно тому, що «блакитне світло» екрану пригнічує секрецію гормону мелатоніну (відомого як «гормон сну»), тому людина гірше засинає.  Оптимальний час користування Інтернетом залежить від пристрою, який використовує дитина. Для дошкільнят не рекомендовано використання цифрових пристроїв взагалі (особливо до 2-х років), а для старшокласників – до 2 годин на день загалом.  Встановіть на цифровий пристрій антивірусні програми і налаштування безпеки. Сьогодні практично всі мобільні оператори і провайдери пропонують функцію безпечного Інтернету для Ваших дітей. Але пам’ятайте: важливим чинником є підтримка довірливих відносин з дитиною, обговорення досвіду використання Інтернету, проблем та можливостей, з якими вона зустрічається під час користування всесвітньою мережею. Покарання не вчать дитину цінностей або норм поведінки, а можуть лише збільшити ймовірність таємного проступку. Обговоріть з дитиною, чому Ви встановлюєте таку програму і для чого.  Цікавтеся тим, що робить дитина онлайн, що їй подобається дивитися. Установіть собі ті ігри, в які грає Ваша дитина, продивіться саме ті сайти чи канали в YouTube. Запитуйте, що він/вона сьогодні дізнались нового, що сьогодні обговорюється в Інтернеті тощо.  Можете встановити безкоштовний плагін для браузера AdblockPlus, якийx блокує настирливо спливаючу рекламу  Можете встановити програму f.lux, яка регулює температуру кольорів екрану цифрового пристрою.
ЯКИЙ ЦИФРОВИЙ СЛІД ВИ ЗАЛИШАЄТЕ?  Цифровий слід Ваших дітей може початися, перш ніж вони почнуть ходити, і він може йти за ними все життя. Дитина тільки народились, а рідні та близькі вже виставили фото новонародженого у соціальній мережі. Інформація, яка розміщується про дітей чи дітьми в Інтернеті, як правило, надовго залишається доступною для будь-кого у світі. Це може загрожувати безпеці, приватному життю, гідності дитини або по-іншому робити її вразливою на всіх етапах життя. Уявіть, що якби Ваш цифровий слід (згадка про Вас у всіх документах чи фото) почався в ранньому дитинстві і який би вигляд мали результати пошуку Вашого імені сьогодні?  Розробіть власні правила приватності родини та домовтеся не розміщувати особисту інформацію в Інтернеті (домашню адресу, телефон, дату народження, особисті фотографії і фотографії свого будинку, тощо). ІНТЕРНЕТ ТАКИЙ ЯКИМ МИ ЙОГО СТВОРЮЄМО  Ви та Ваша дитина відіграєте важливу роль у розвитку Інтернету. Обмінюючись інформацією, спілкуючись з іншими, залишаючи коментарі, Ви робите Інтернет, що зростає кожну хвилину. Інтернет такий, яким ми створюємо його щодня: він стає кращим і доброзичливішим настільки, наскільки кожний з нас є ввічливим та позитивним онлайн.  Навчіться самі і навчіть дитину критично ставитися до інформації, знайденої в мережі. Не все, що опубліковано в Інтернеті, може бути правдою. Не всі люди в житті можуть бути такими, якими показують себе в мережі.  Покажіть дитині можливості Інтернету для цілеспрямованого розвитку: разом вивчайте мову, дивіться картини відомих художників, слухайте класичну музику і т.д.  Організація Zeeko з Ірландії перед опублікуванням чогось вJ Інтернеті пропонує дотримуватись цікавого «правила футболки»: якщо Ви не хочете всюди носити футболку з таким написом, не публікуйте цього в онлайн.
ЯК І ДЕ ОТРИМАТИ ПІДТРИМКУ ТА ДОПОМОГУ?  Такі міжнародні організації, як ООН, ЮНІСЕФ, Рада Європи, зазначають, що існуючі права людини та основні свободи в рівній мірі відносяться як до оффлайн, так і до онлайн-простору. Ніхто не повинен бути об’єктом незаконного втручання в здійснення прав людини та основних свобод під час перебування в Інтернеті.  Надавайте дитині відповідно до віку конкретну інформацію про те, що є незаконним в Інтернеті та де можна отримати допомогу.  Якщо Ви батьки підлітка, не кричіть та не карайте його за пошук інформації в Інтернеті на сексуальну тему. Відверто поговоріть з ним про ті питання, які його цікавлять.
P.S. ПРО ЛЮБОВ ДО ДІТЕЙ ТА ІНТЕРНЕТ  Не варто сердитися на дитину за те, чого самі не дотримуєтесь! Звідки ж їй брати приклад для наслідування?  Ви можете чути про шкоду Інтернету і залежності від нього. Але часто дитина занурюється у світ комп' ютерних ігор і віртуальний простір тільки тому, що їй не вистачає батьківської уваги та любові. Тому варто завжди пильнувати свій спосіб життя, ставлення до дитини та відносини з дитиною. Більше говорити з дитиною про всі її відчуття протягом дня.

Розробка: Олена Черних, Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні Редагування: Наталія Стасюк, Університет менеджменту освіти НАПН України, Маріанна Макарчук, Університет "Україна"

Немає коментарів:

Дописати коментар