понеділок, 12 лютого 2018 р.

Тренуємо пам'ять. Поради психолога

Чи траплялося вам забувати про щось важливе? Або ви довго не могли згадати номер свого телефону? Чи, можливо вам доводилося розклеювати по оселі записочки з переліком справ, які потрібно обов'язково зробити? Скористуйтеся нашими порадами щодо тренування пам'яті. В історії людства завжди були люди, які мали феноменальну пам'ять. Наприклад, Олександр Македонський пам'ятав імена всіх своїх воїнів, а Вінстон Черчілль знав напам'ять майже всього Шекспіра. Вольфгангу Амадею Моцарту достатньо було почути музичний твір лише один раз, щоб не лише виконати, але й відтворити його на папері, а Білл Гейтс пам'ятає сотні кодів, створеної ним операційної системи.
Проблема пам'яті привертала увагу людей в усі часи. Адже завдяки цій якості людина накопичує свій досвід, одержує знання, уміння та навички. За статистикою, людина використовує не більше ніж 10% можливостей своєї пам'яті. Тож 90% "марнуються", тому що ми не вміємо користуватися природними процесами запам'ятовування. В статті ми зупинимо вашу увагу на трьох основних законах запам'ятовування – враженні, повторюванні та асоціації.
Найтриваліше враження – зорове. Тому перша порада – усе, що хочете запам'ятати, уявляйте! Користуйтеся ілюстраціями, змальовуйте самі. Ця порада стосується будь-якої діяльності. Якщо у вас проблеми з вивченням історії – уявляйте себе учасником подій та історичних сцен.

Наступний закон запам'ятовування – повторювання. Тисячі студентів-мусульман знають напам'ять Коран саме за допомогою повторювання. Недарма кажуть, що повторення – мати навчання. Фахівці радять робити перерви між повторенням матеріалу. Не повторювати поезію або якийсь матеріал більше чотирьох разів поспіль, краще зробити це через одну-дві години. Тоді буде зрозуміло, що залишилося у пам'яті, а що потрібно ще раз проглянути.
Нарешті, третій закон – асоціація. Зміст пам'яті полягає у встановленні зв'язків між предметами і явищами. Ці зв'язки називають асоціативними або асоціаціями. Єдиний спосіб запам'ятати певний факт – пов'язати його з іншим. Наприклад, сьогодні вам треба забрати з майстерні взуття, зайти в крамницю, підстригтися і віднести поточити ножиці. Якщо ви вранці намалюєте собі уявно картинку, як перукар робить вам модельну стрижку, будьте впевнені - жодну з цих вправ ви не забудете виконати.

Наводимо ще кілька практичних рекомендацій поліпшити пам'ять.

1. Виберіть сприятливий час. Пам'ять людей у літньому віці найкраще працює зранку, тоді як молоді люди легше запам'ятовують інформацію в середині дня.
2. Записуйте. Як йдеться у давній китайській мудрості: „Навіть найтьмяніше чорнило збереже думки набагато довше, ніж найкраща пам'ять". Ведіть щоденник, де зазначаєте важливі для вас моменти.
3. Стимулюйте свою пам'ять. Недавні дослідження засвідчили, що кофеїну, який міститься в чашці кави, досить, аби допомогти вам сконцентруватися.
4. Виберіть інтелектуальну професію. Польські вчені довели, що люди, чий кар'єрний зріст залежить від їхніх розумових здібностей, намагаються використовувати свою пам'ять і інтелект по максимуму, тим самим розвиваючи їх.
5. Спілкуйтеся з людьми, які розумніші за вас. Це підсвідомо стимулюватиме до розвитку пам'яті й інтелектуальних здібностей загалом.
6. Учіться у Леонардо да Вінчі. У книзі Майкла Гелба „Як думати так само, як Леонардо да Вінчі" запропоновано різні стратегії з поліпшення пам'яті. Наприклад, автор пропонує навчатися писати чи малювати іншою рукою.
7. Слухайте Моцарта. Психологам вдалося довести, що „ефект Моцарта" справді діє. Він полягає в тому, що під час прослуховування музики Моцарта, мозок людини починає вибудовувати складніші зв'язки між частинами інформації, які містяться в ньому. Як наслідок потрібно набагато менше часу на те, аби щось згадати.
8. Тренуйте тіло, щоб тренувати розум. Дослідження показали, що під час виконання фізичних вправ у крові підвищується вміст кисню і прискорюється обмін речовин. Кров циркулює по всьому організму, живлячи і мозок. Отож після занять фізкультурою мозкова активність значно зростає.
Використовуйте наші поради у своєму повсякденному житті, і ви ніколи не забудете про важливі для вас речі. Успіхів вам!

Джерело: dcz.gov.ua/mik

Немає коментарів:

Дописати коментар